Aasta Kokaraamat 2024 tiitli võitis “Eesti Peakokkade lugu: Sbornikust Michelinini“

Aasta Kokaraamat 2024 tiitli võitjaks kuulutati Tallinna Toidumessil Heidi Vihma raamat „Eesti Peakokkade lugu: Sbornikust Michelinini“ Eesti restoranide ja kokkade kolmekümne aasta arengust 65 peakoka silme läbi. Võistluse esikolmikusse jõudsid ka erakokk ja toidutoimetaja Maru Metspalu ning Kaju Köögi peakokk Olga Kaju ja Triin Paaver.

Aasta Kokaraamatut valitakse juba 20-ndat korda, eesmärgiga tunnustada eestikeelsete kokaraamatute autoreid ning edendada toiduvaldkonna kirjanduse arengut ja -traditsiooni. Sel aastal osales konkurentsis kaheksa kirjastust 12-ne erineva teosega.

„Raamatuga võtsin kokku enda enam kui 20. aasta pikkuse Äripäeva restoranide kolumni kirjutamise kogemuse, millele andis Eesti Peakokkade Ühing suurepärase väljundi. Võtan kirjutamise teekonnalt endaga kindlasti kaasa lugupidamise kokaameti vastu – see on raske elukutse. Peakokkasid, kellega intervjuu tegin, ei ole tippu viinud miski muu, kui kirg, mida ma imetlen väga. Selle sama kire olen pannud ka raamatusse,“ rääkis Aasta Kokaraamatu 2024 autor Heidi Vihma.

“Eesti Peakokkade lugu: Sbornikust Michelinini“ (EPÜ) jutustab lahti Eesti toidumaailma – restoranide ja kokkade – arengu kolmekümne aasta vältel läbi kuuekümne viie peakoka silmade, mida rikastavad toidukriitiku tähelepanekud ning 53 retsepti minevikust ja tänapäevast. Eesti toidu kõrgkultuuri lugu algab ajast, mil nõukogudeaegsete restoranide keskmes oli retseptikogumik sbornik, ning viib meid tänapäeva, mil Eesti restoranimaastikku valgustavad Michelini tähed. See on isuäratav lugemine, mis säriseb põnevusest kui täiskiirusel töötav restoraniköök tipptunni kuumuses.

Kokaraamatute võistlusel pälvis teise koha Olga Kaju ja Triinu Paaveri raamat “Ainult küpsised” (Varrak AS), kuhu on kokku kogutud enam kui 90 nostalgilist ja modernset küpsiseretsepti. Kolmanda koha saavutas Maru Metspalu raamat “Maru maitsete maailm. Angervaks, seened ja päästetud tomatid ehk armastus täistaimselt taldrikul” (Paras kompott OÜ), mis avab puhaste maitsete ja taimse tooraine maailma. Parimaks tõlkeraamatuks valiti Jamie Oliveri raamat “5 koostisosa. Vahemerelised road” (Kirjastus Pegasus), mille tõlkis eesti keelde Sille Teiter ja toimetas Karin Kastehein ning mis võtab kokku kiired ja lihtsad road Vahemere köögist.

Aasta Kokaraamatu võistluse žürii hindas 1-10 punktiskaalal teoste sisu, kujundust, kasutatavust ja trükise kvaliteeti. Žüriisse kuulus Tallinna Teeninduskooli (TTK) kokavaldkonna õppejõud Diane Sarapuu-Kelder, TTK õpilane Mihkel Lõhmus, Eesti Peakokkade Ühingu (EPÜ) liige Dmitri Haljukov (Selver AS), Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liidu esindaja Jaan Vainult (Printon AS), Apollo kaupluste ostujuht Annika Pilt, kujundusgraafik ja kirjakunstnik Mart Anderson, Eesti Kirjastuste Liidu esindaja Raili Mikk (Kirjastus Helios) ja Antalis AS trükipaberite konsultant Kersti Sülla.

Aasta Kokaraamatu konkurssi veab Tallinna Toidumessi korraldaja Profexpo koostöös Eesti Kirjastuste Liiduga. Tunnustatud raamatud saavad konkursi kujundusega märgise ja väljapaneku Apollo ja Rahva Raamatu poodides.

Pildil on (vasakult) Eesti regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman, Aasta Kokaraamatu 2024 tiitli võttis vastu EPÜ esindaja Maru Metspalu ja Tallinna Toidumessi peakorraldaja Tiit Sarv. Foto tegi Marek Metslaid.