Regionaal- ja Põllumajandusminister Madis Kallase tervitus

Head Eesti toidu ja maitsete austajad!

30. Tallinna Toidumess toob kokku meie toidutootjad, toitlustajad, kaupmehed ja paljud valdkonna koostööpartnerid – kõik, kes aitavad oma igapäevase tööga arendada Eesti toitu ja toidukultuuri.

Septembris tähistame Eesti toidukuud, mil keskendume toidutootmisele ja -kultuurile ning väärtustame neid inimesi ja seda tööd, mille tulemusel toit meie lauale jõuab. Eesti on eriline oma looduslikult puhta ja värske toidu poolest. Meie metsad ja põllud annavad meile võimaluse nautida väga mitmekesiseid maitseid. Samuti on meie merel ja veekogudel pakkuda mitmesuguseid ande, mis on saanud oluliseks osaks meie toidulauast.

Eesti toidukultuur on aga palju enamat: see on ka meie ajalugu, meie traditsioonid ja meie rahvuslik uhkus. Kohalikud toidud nagu verivorstid, mulgipuder ja kiluvõileib räägivad meie lugu ning kanduvad kultuuriloos edasi põlvest põlve.

Elame keerulisel ajal, mil Euroopas on sõda, seisame silmitsi kliimamuutustega ning üldine elukallidus on märkimisväärselt suurenenud. See kõik mõjutab meie põllumehi ja toidutootjaid. Eri kriisid on muutnud nii toidu hinda kui ka kättesaadavust. Meile on oluline, et Eestis säiliks toidutootmine, ja selleks peame me ise pingutama.

Mida aeg edasi, seda rohkem peame mõtlema ka toidu säästmisele. Keskmine eestlane viskab aastas ära 26 kg kõlblikku toitu. Nii ei lähe raisku mitte ainult toit ja sellele kulunud raha, vaid ka toidu tootmiseks kulunud vaev ja ressursid: vesi, elekter, kütus, põllumaa mullaviljakus jne. Peame püüdma olla säästvamad ja hoolivamad tarbijad, et hoida nii meie keskkonda kui ka rahakotti.

Tänan kõiki, kes on aidanud toidukultuuri hoida ning löönud kolme aastakümne jooksul kaasa Tallinna Toidumessi korraldamises. Soovin edukaid kohtumisi kõikidele messil osalejatele! Olgem avatud uutele maitsetele ja kogemustele ning pidagem meeles, et toit on rohkem kui lihtsalt kõhtu täitev roog – see on lugu, mis ühendab meid kõiki.

Regionaal- ja põllumajandusminister
Madis Kallas